$type=slider$meta=0$snip=0$rm=0$show=home$c=3$cate=hide

10 tips for smartere dokumentering i læretida

Lurer du på om du skal bli lærling, og er usikker på hva som kreves av teori/skriving? Eller er du lærling, og ønsker å få noen tips til hvordan du kan dokumentere opplæringa di? Selv om hovedfokuset i læretiden er praksis, skal det være en faglig utvikling i løpet av læretiden. Det er viktig å vite hvorfor man gjør noe, og ikke bare hvordan. Å bli fagarbeider handler om å kunne faget - både teori og utførelse. Dette får man vist frem gjennom å dokumentere opplæringa i den elektroniske opplæringsboka og det kan gjøres på ulike måter. Det er viktig å ivareta taushetsplikt og personvern uansett hvilke måter man ønsker å dokumentere på.

1. Tankekart

Ved å skrive ned alt man tenker på omkring et kompetansemål eller en arbeidsoppgave, får man vist mange ulike perspektiver. Kun ved hjelp av stikkord kan man dokumentere at man kan mye om hvordan og hvorfor man gjør det man gjør. Det finnes flere ulike tankekart, og du kan teste ut forskjellige. Eksempler er LOTUS-skjema, sol eller tankebobler. Dette kan brukes som dokumentasjon alene eller være et utgangspunkt for en mer utfyllende tekst.

2. Lydopptak

En smarttelefon med mulighet for lydopptak kan brukes til egen refleksjon eller i samtale med andre. Det er viktig å avklare med de som er tilstede om det er ok for dem, og at du kun skal benytte opptaket til faglig arbeid. I veiledningstimer eller på refleksjonsgruppemøter kan man ta opp samtaler eller kortere beskjeder til seg selv, for å huske det og bruke det senere. Lydfiler kan lastes inn i OLKWEB, men kan også være utgangspunkt for det du vil skrive på et eller flere kompetansemål.

3. Bilder

Et bilde sier mer enn tusen ord? Bilder av en arbeidsoppgave før, under og etter kan være fint å dokumentere med. Dersom man skal bruke telefon som kamera, må dette være avklart og man bør ha gode rutiner for sletting av bilder i etterkant. Bilder med folk på skal sensureres og tillatelse må alltid innhentes. Bilder kan brukes i tillegg til tekst, eller med noen få ord som beskriver det bildet viser og hvordan du har tenkt.

4. Praksisfortelling

En god praksisfortelling kan være dokumentasjon på flere kompetansemål samtidig. I fortellingen beskriver du det som skjedde i en gitt periode og hva du gjorde. Det kan være en tidspunkt på dagen eller en bestemt aktivitet. Her er det lurt å få med begrunnelsen for det du har gjort. I OLKWEB kan man knytte all dokumentasjon til flere kompetansemål dersom man ønsker. Dette er særlig nyttig på praksisfortellinger fordi de gjerne er innom flere mål samtidig. Praksisfortellinger kan brukes i flere fag. Det er rett og slett en fortelling fra arbeidsdagen.

5. Film

Det er også mulig å bruke film, på samme måte som med lydopptak og bilder må man tenke på hvilket verktøy man bruker og personvern. Dersom man bruker telefon, kan det være lurt å bruke arbeidsplassen sin, og overføre og slette samme dag som opptaket ble gjort. Bruk av telefon må avklares på forhånd. Filmopptak med forklaringer, refleksjoner eller at man viser til arbeidsoppgaver man har utført kan presenteres via filmopptak. Dersom det egner seg kan du be noen filme deg når du gjennomfører en arbeidsoppgave og bruke den som dokumentasjon og til å evaluere deg selv.

6. Tegninger

Noen ganger kan det være enklere å tegne og forklare enn å formulere seg med ord. En liten tegning kan brukes som utgangspunkt for det man vil fortelle. Man kan ta bilde av tegningen sin og legge det inn i OLKWEB, sammen med en illustrerende tekst.

7. Stikkord

Innimellom har man ikke tid til å skrive en hel tekst, men vil likevel få frem at man har tenkt gjennom målet. Det kan holde med å notere stikkord og korte setninger for å vise at man ser sammenheng mellom teori og praksis. Dette kan være nok dersom man har skrevet mer på andre mål. Man må ikke skrive masse tekst på hvert mål for å få de godkjent. Skriving er en grunnleggende ferdighet som man også skal mestre i faget, så det er viktig at ikke alle mål dokumenteres med stikkord.

8. Teori med eksempler fra praksis

Det kan hende at noen liker å starte med å repetere litt teori fra vg2 og begynner å skrive på kompetansemål ut fra dette. Det er fint å ta med teori, men det er ikke noe poeng med klipp og lim fra NDLA eller lignende. Det er viktig å gjøre teksten til sitt egen ved å skrive den om og gjerne skriv hvor du har hentet det fra. Det vil hjelpe deg dersom du vil bruke teksten din på fagprøven senere. Det holder ikke å ramse opp teori, man må alltid huske å koble teorien til noen egenerfarte eksempler fra praksis. Da viser du at du forstår sammenhengen.

9. Planleggingsskjema og evaluering

I enkelte fag kan det være veldig nyttig å benytte et planleggingsskjema når man skal planlegge arbeidsoppgaver. Dette kan man gjøre utenom avtalte oppgaver. Ved å planlegge og evaluere en arbeidsoppgave får man dokumentert grundig hva man tenker å gjøre og hvorfor man gjør det man gjør. Her kan man også tilknytte flere kompetansemål til samme dokumentasjon.

10. Vedlegg som eksempler

I løpet av læretida vil du få tilgang til andre dokumenter og arbeidsverktøy som du kan synes er relevante for faget og konkrete kompetansemål. Disse kan lagres som vedlegg i OLKWEB under det målet du mener det hører hjemme. Dette kan brukes som eksempler eller supplement til noe du selv har skrevet og fungere som en dokumentasjon på at du forstår sammenheng mellom teori og praksis. Kanskje du får bruk for dokumentet senere, og da vet du hvor du har det.


Som du ser er mulighetene mange! Du dokumenterer for å lære mest mulig. Husk at alt du skriver i OLKWEB kan være til hjelp under fagprøven. Dersom du allerede har dokumenter det med egne ord i OLKWEB, kan du kopiere og lime det inn i oppgavebesvarelsen dersom det stemmer overens med hva prøvenemda etterspør. F.eks: En lærling får spørsmål under fagprøven om å beskrive enhetens hms-retningslinjer. Dersom lærlingen allerede har skrevet om dette under kompetansemålet i OLKWEB, så kan dette kopieres og brukes på prøven. Det sparer deg for mye tid når det virkelig gjelder.

KOMMENTARER

Navn

AFF,9,aktivitørfaget,2,alle fag,12,anleggsgartnerfaget,2,barne- og ungdomsarbeiderfaget,9,bua,4,byggdrifterfaget,2,dokumentering,4,Erasmus+,3,fagbrev,5,fagopplæring,6,fagprøve,3,ferie,2,gjesteblogg,13,helsearbeiderfaget,14,IKT-servicefaget,5,inntak,2,institusjonskokkfaget,2,kjemiprosessfaget,1,kontor- og administrasjonsfaget,2,lærefag,11,læreløp,2,lærested,2,læretid,11,lærling,14,lønn,1,mediegrafikerfaget,2,rekruttering,4,renholdsoperatørfaget,2,side,3,veileder,5,vgs,1,
ltr
item
Mange muligheter: 10 tips for smartere dokumentering i læretida
10 tips for smartere dokumentering i læretida
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNDgHC5W3ma2TFpOCAiSiqxfVsZf6Y9PM6-IgsIyDdg-PRrfzT0uO-bsVdJbHUzNhiDlEzIfRV2WJPm3LCykqUm9h8d1NiepS3Y9ocvS0FyXfgoq0jEslA9XVsLmZI3en_ZRt-Qw3X9dsI/s1600/1583x607-olkweb.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNDgHC5W3ma2TFpOCAiSiqxfVsZf6Y9PM6-IgsIyDdg-PRrfzT0uO-bsVdJbHUzNhiDlEzIfRV2WJPm3LCykqUm9h8d1NiepS3Y9ocvS0FyXfgoq0jEslA9XVsLmZI3en_ZRt-Qw3X9dsI/s72-c/1583x607-olkweb.png
Mange muligheter
https://www.fagopplaring.no/2019/01/10-tips-for-smartere-dokumentering-i.html
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/2019/01/10-tips-for-smartere-dokumentering-i.html
true
1853367533177059085
UTF-8
Loaded All Posts Finner ikke innlegg SE ALLE Les mer Svar Kanseller svar Slett Av Hjem SIDER INNLEGG Se alle ANBEFALT FOR DEG LABEL ARKIV SEARCH ALLE INNLEGG Fant ingen innlegg som passer ditt søk HJEM Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søn Man Tirs Ons Tors Fre Lør Januar Februar Mars April Mai Juni Juli August September Oktober November Desember Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des akkurat nå 1 minutt siden $$1$$ minutes ago 1 time siden $$1$$ hours ago I går $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago mer enn 5 uker siden Følgere Følg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Del på sosiale media STEP 2: Klikk på linken Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy