$type=slider$meta=0$snip=0$rm=0$show=home$c=3$cate=hide

Institusjonskokkfaget


Torild Isaksen er fagarbeider ved Produksjonskjøkkenet i Trondheim kommune. Vi har bedt henne beskrive hvordan det er å være lærling i Institusjonskokkfaget:

Hei og velkommen til å bli kjent med Produksjonskjøkkenet og veien til fagbrev i Institusjonskokkfaget. Vi holder til i Ranheimsvegen 91, og vi er ca 40 ansatte. 25 kokker, 8 sjåfører og resten har administrative oppgaver. Og selvsagt har vi lærlinger, vi prøver å ha 4 lærlinger til enhver tid.

Hva gjør vi på  produksjonskjøkkenet

Vi produserer mat til institusjoner, hjemmeboende, dagsenter, barnehage, sfo + catering.
Det produseres ca 2500 middager pr dag, hvor 20 % er spesialkost. Det aller meste av maten produserer kjøkkenet fra grunnen av. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø med ansatte mellom 18- 65 år, som har det morsomt på jobb, og den som vil, møtes i fritiden også med felles sosiale aktiviteter. Kokker jobber en familievennlig turnus.

Elever/lærlinger i kjøkkenet

Vi tar inn elever for praksis i YFF (Yrkesfaglig fordypning). Det er viktig for oss at elevene blir bedre kjent med hvordan vi jobber i dette yrket. Vi tar inn 2 lærlinger hvert år, så vi prøver til enhver tid å ha 4 lærlinger. Lærlingene  jobber 1. år dagtid, 2.året turnus, med jobb hver 4.helg.

Lærlinger deltar i alle arbeidsoppgaver, og blir spesielt god i spesialkost. Ellers deltar lærlinger på ulike kurs. Dette kan være:

  • filiteringskurs
  • utbeining og partering
  • Tine seminar
  • Hospitering ute på sykehjem (slutt-tilberedning)

Lærlingene har  også mulighet til å være med på større selskaper på f.eks Leangen gård og Rådhuset

Oppfølging i læretiden

Lærlingene får planlagt veiledning og oppfølging  gjennom hele læretiden. Kjøkkenet har et veilederkorps som jobber sammen om dette.

Lærlingene får oppgaver underveis og har STOR muligheter til å gjøre arbeidsoppgaver på egenhånd for å utvikle seg i faget. Ved ledig tid har våre lærlinger mulighet til å gjøre “hva de vil” for å utvikle seg videre / trene i faget. Dette kan være å lage lunsj til alle på jobb, bake, lage pålegg mv.

Erasmus+  kan også være en søkbar del av opplæringa for 2.års lærlinger. Her får man mulighet til å jobbe ca 3 mnd  av læretida i utlandet.

Personlige egenskaper

Institusjonskokken må kunne arbeide planmessig, rasjonelt, effektivt og hygienisk, både selvstendig og i samarbeid med andre. Du må forstå matens ernæringsmessige betydning og  kunne lage mat som gir positive opplevelser, til både friske og syke. Kreativitet og estetisk sans kan være en fordel.
Som institusjonskokk er det nødvendig å være effektiv og nøyaktig. I tillegg til interesse for matlaging må man ha gode samarbeidsevner. Det stilles store krav til personlig hygiene.

Aktuelle arbeidssteder som faglært

Som institusjonskokk kan du få jobb i private og offentlige institusjonskjøkken innen for eksempel helse- og sosialsektoren (sykehus, pleiehjem, barnehage), skolevesenet, fengselsvesenet eller Forsvaret, på boligplattformer og i kantiner.

Sentrale arbeidsområder er

  • behandling av råvarer
  • kostplanlegging og sammensetting av ulike dietter
  • produksjon og distribusjon av alle måltider som inngår i heldøgns forpleining
  • mengde-, pris- og næringsberegning av oppskrifter
  • budsjettering og menyplanlegging for lengre perioder med hensyn til variasjon,   råvaretilgang og brukernes mattradisjoner 
  • bruk og enkelt vedlikehold av maskiner og annet utstyr

Kosthåndboken er et nyttig redskap for deg som skal bli institusjonskokk.

Videreutdanning - Hva kan du gjøre etter at du har tatt fagbrev

Allmenn påbygg
Fagskole

Du kan også gå på universitet for å bli kjøkkensjef, kostøkonom, ernæringsfysiolog, næringsmiddeltekniker osv.

KOMMENTARER

Navn

AFF,9,aktivitørfaget,2,alle fag,12,anleggsgartnerfaget,2,barne- og ungdomsarbeiderfaget,9,bua,4,byggdrifterfaget,2,dokumentering,4,Erasmus+,3,fagbrev,5,fagopplæring,6,fagprøve,3,ferie,2,gjesteblogg,13,helsearbeiderfaget,14,IKT-servicefaget,5,inntak,2,institusjonskokkfaget,2,kjemiprosessfaget,1,kontor- og administrasjonsfaget,2,lærefag,11,læreløp,2,lærested,2,læretid,11,lærling,14,lønn,1,mediegrafikerfaget,2,rekruttering,4,renholdsoperatørfaget,2,side,3,veileder,5,vgs,1,
ltr
item
Mange muligheter: Institusjonskokkfaget
Institusjonskokkfaget
Les om det å være lærling i Institusjonskokkfaget ved Produksjonskjøkkenet til Trondheim kommune
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgj6SujSDU8O_AKgnaBQb3zd6mrH0D9n0BeyeL-RLjvGLcLxWb_QHDROEe5i30mH8Hl-hOSr4NHMkRXl85_llnZSVPpdPo8hNczXEYJxM2mqFq32gQRKocDo0_v1filnPfVekh8xVhTMIel/s1600/banner-institusjonskokk.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgj6SujSDU8O_AKgnaBQb3zd6mrH0D9n0BeyeL-RLjvGLcLxWb_QHDROEe5i30mH8Hl-hOSr4NHMkRXl85_llnZSVPpdPo8hNczXEYJxM2mqFq32gQRKocDo0_v1filnPfVekh8xVhTMIel/s72-c/banner-institusjonskokk.jpg
Mange muligheter
https://www.fagopplaring.no/2019/03/institusjonskokkfaget.html
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/2019/03/institusjonskokkfaget.html
true
1853367533177059085
UTF-8
Loaded All Posts Finner ikke innlegg SE ALLE Les mer Svar Kanseller svar Slett Av Hjem SIDER INNLEGG Se alle ANBEFALT FOR DEG LABEL ARKIV SEARCH ALLE INNLEGG Fant ingen innlegg som passer ditt søk HJEM Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søn Man Tirs Ons Tors Fre Lør Januar Februar Mars April Mai Juni Juli August September Oktober November Desember Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des akkurat nå 1 minutt siden $$1$$ minutes ago 1 time siden $$1$$ hours ago I går $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago mer enn 5 uker siden Følgere Følg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Del på sosiale media STEP 2: Klikk på linken Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy