Hei og velkommen til å bli kjent med Produksjonskjøkkenet og veien til fagbrev i Institusjonskokkfaget. Vi holder til i Ranheimsvegen 91, og vi er ca 40 ansatte. 25 kokker, 8 sjåfører og resten har administrative oppgaver. Og selvsagt har vi lærlinger, vi prøver å ha 4 lærlinger til enhver tid.
Hva gjør vi på produksjonskjøkkenet
Vi produserer mat til institusjoner, hjemmeboende, dagsenter, barnehage, sfo + catering.Det produseres ca 2500 middager pr dag, hvor 20 % er spesialkost. Det aller meste av maten produserer kjøkkenet fra grunnen av. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø med ansatte mellom 18- 65 år, som har det morsomt på jobb, og den som vil, møtes i fritiden også med felles sosiale aktiviteter. Kokker jobber en familievennlig turnus.
Elever/lærlinger i kjøkkenet
Vi tar inn elever for praksis i YFF (Yrkesfaglig fordypning). Det er viktig for oss at elevene blir bedre kjent med hvordan vi jobber i dette yrket. Vi tar inn 2 lærlinger hvert år, så vi prøver til enhver tid å ha 4 lærlinger. Lærlingene jobber 1. år dagtid, 2.året turnus, med jobb hver 4.helg.Lærlinger deltar i alle arbeidsoppgaver, og blir spesielt god i spesialkost. Ellers deltar lærlinger på ulike kurs. Dette kan være:
- filiteringskurs
- utbeining og partering
- Tine seminar
- Hospitering ute på sykehjem (slutt-tilberedning)
Lærlingene har også mulighet til å være med på større selskaper på f.eks Leangen gård og Rådhuset
Oppfølging i læretiden
Lærlingene får planlagt veiledning og oppfølging gjennom hele læretiden. Kjøkkenet har et veilederkorps som jobber sammen om dette.Lærlingene får oppgaver underveis og har STOR muligheter til å gjøre arbeidsoppgaver på egenhånd for å utvikle seg i faget. Ved ledig tid har våre lærlinger mulighet til å gjøre “hva de vil” for å utvikle seg videre / trene i faget. Dette kan være å lage lunsj til alle på jobb, bake, lage pålegg mv.
Erasmus+ kan også være en søkbar del av opplæringa for 2.års lærlinger. Her får man mulighet til å jobbe ca 3 mnd av læretida i utlandet.
Personlige egenskaper
Institusjonskokken må kunne arbeide planmessig, rasjonelt, effektivt og hygienisk, både selvstendig og i samarbeid med andre. Du må forstå matens ernæringsmessige betydning og kunne lage mat som gir positive opplevelser, til både friske og syke. Kreativitet og estetisk sans kan være en fordel.Som institusjonskokk er det nødvendig å være effektiv og nøyaktig. I tillegg til interesse for matlaging må man ha gode samarbeidsevner. Det stilles store krav til personlig hygiene.
Aktuelle arbeidssteder som faglært
Som institusjonskokk kan du få jobb i private og offentlige institusjonskjøkken innen for eksempel helse- og sosialsektoren (sykehus, pleiehjem, barnehage), skolevesenet, fengselsvesenet eller Forsvaret, på boligplattformer og i kantiner.Sentrale arbeidsområder er
- behandling av råvarer
- kostplanlegging og sammensetting av ulike dietter
- produksjon og distribusjon av alle måltider som inngår i heldøgns forpleining
- mengde-, pris- og næringsberegning av oppskrifter
- budsjettering og menyplanlegging for lengre perioder med hensyn til variasjon, råvaretilgang og brukernes mattradisjoner
- bruk og enkelt vedlikehold av maskiner og annet utstyr
Kosthåndboken er et nyttig redskap for deg som skal bli institusjonskokk.
Videreutdanning - Hva kan du gjøre etter at du har tatt fagbrev
Allmenn påbyggFagskole
Du kan også gå på universitet for å bli kjøkkensjef, kostøkonom, ernæringsfysiolog, næringsmiddeltekniker osv.
KOMMENTARER