$type=slider$meta=0$snip=0$rm=0$show=home$c=3$cate=hide

Opplæringskonsulent på hospitering i videregående skole

Jorunn hospiterer ved Heimdal vgs
Også opplæringskonsulenter trenger faglig påfyll. Flere av oss har vært på hospitering dette skoleåret, en ordning som Trøndelag fylkeskommune har med støtte fra Utdanningsdirektoratet. Ordningen bidrar til bedre kontakt og samarbeid mellom skoler og arbeidsliv. Det bidrar til etterutdanning, erfaringsutveksling og tettere faglige nettverk. Som opplæringskontor i Trondheim kommune er det viktig for oss å være faglig oppdatert, og ha et godt og nært forhold til skolene i kommunen. Vi er opptatt av helhetlig opplæring, fra videregående skole og gjennom hele læretiden.

Her forteller Jorunn litt om sin opplevelse fra hospitering ved Heimdal videregående skole:


Hospitering hos IKT-servicefag - Heimdal videregående skole

Selv om man har vært lenge i “gamet”, har erfaring og synes man kan en del, er hospitering både nyttig og spennende. Det har jeg erfart.

Høsten 2018  tok jeg kontakt med fylket og søkte om midler til hospitering, og nå i mars ble det gjennomført. Jeg var like spent som en førsteklassing når jeg møtte opp på Heimdal vgs. Hvor var klasserom? Hvor var lærerrom, hvor var wc, hvor var kantine, hvordan var lærerne, hvordan ville elever ta i mot meg ? ….Ja dere kjenner kanskje igjen følelsen? Og som alltid går ting mye bedre enn man tror, jeg ble godt tatt imot av både lærere  og elever.

Heimdal vgs har tre klasser vg2 IKT-servicefag. Jeg var inne i alle klassene disse dagene og fikk innsikt i undervisningen og  hvordan elevene jobbet både selvstendig og i grupper. Med ulike lærere var det ulike tilnærminger til både faget og klassen.

Jorunn på hospitering
Opplæringskonsulent Jorunn ble med da vgs-elevene lærte bort koding til tredjeklassinger.

Undervisning

De to første dagene med hospitering var jeg i fellesundervisning med to klasser og i undervisning med èn klasse. I fellesundervisningen underviste lærer i temaet risikoanalyse. Risikoanalyse i forhold til datamaskin/teknisk utstyr, programvare og data. Fint å se og lære hva elever undervises i (og bør kunne noe om) i akkurat dette temaet. Og ikke minst; kjekt å vite hva de kan før de kommer ut som lærlinger hos oss i kommunen.

Elever som svarer/ deltar aktivt når lærer spør, får belønning med brikker de kan veksle inn for å være med i et dataspill. Jeg får bra med tid til å spørre lærer om tema, planer og elevers engasjement mens de holder på med individuelle oppgaver knyttet til undervisningen. Lærerne gir meg god innsikt i hvordan et skoleår i dette faget er.

Den viktige spisepausen

Rundt lunsjbordet er det ofte rom for å diskutere og spørre om mye. Alle lærere ved IKT- servicefag satte seg ned på samme bord som meg, så jeg fikk mulighet til å snakke om tema samarbeid skole/bedrift,  praksis/YFF,  tanker om ny læreplan og fremtiden i faget. Spisepausen disse dagene ble en viktig arena for å knytte gode kontakter, få økt fagforståelse og nye tanker om organisering av lærlinger i dette faget i Trondheim kommune.

Jeg vil på det varmeste anbefale hospitering i alle fag. Både våre faglige ledere og veiledere har gjennom ordningen en god mulighet for å øke  kunnskapen om hva elever i videregående skole lærer, hva vi kan forvente faglig når de kommer ut til oss som lærlinger. Og ikke minst knytte kontakter for mulig samarbeid gjennom læretiden for våre lærlinger

Koding for tredjeklassingerPraksis

Siste dag var jeg med en IKT-serviceklasse til en barneskole i nærheten. Der skulle de lære tredjeklassinger enkel koding. Elevene hadde blitt  delt opp i grupper, en til hver klasse.  De hadde laget en plan for hvordan de skulle vise frem og lære barneskoleelevene dette. De  hadde i forkant fordelt oppgaver om hvem som skulle gjøre hva, og hadde laget alternative planer hvis det skulle bli behov for dette. Oppgaven i klasserommet klarte de bra. De fleste fikk god kontakt med elevene, og ivrige barn kodet seg gjennom oppgave for oppgave.

Jeg testet meg på koding kvelden i forveien. Morsomt, men jeg synes faktisk ikke det var så intuitivt og lett. Men tredjeklassingene tok dette så fort som bare det, og de var oppslukt i to timer med å teste ut ulike koder.

Har du også lyst til å teste eller lære litt, eller kanskje du kan lære noen barn mer om dette ?
Da kan du benytte lenka her: https://code.org/


Hilsen Jorunn Mørch Aasan

Les mer om IKT-Servicefaget

KOMMENTARER

Navn

AFF,9,aktivitørfaget,2,alle fag,12,anleggsgartnerfaget,2,barne- og ungdomsarbeiderfaget,9,bua,4,byggdrifterfaget,2,dokumentering,4,Erasmus+,3,fagbrev,5,fagopplæring,6,fagprøve,3,ferie,2,gjesteblogg,13,helsearbeiderfaget,14,IKT-servicefaget,5,inntak,2,institusjonskokkfaget,2,kjemiprosessfaget,1,kontor- og administrasjonsfaget,2,lærefag,11,læreløp,2,lærested,2,læretid,11,lærling,14,lønn,1,mediegrafikerfaget,2,rekruttering,4,renholdsoperatørfaget,2,side,3,veileder,5,vgs,1,
ltr
item
Mange muligheter: Opplæringskonsulent på hospitering i videregående skole
Opplæringskonsulent på hospitering i videregående skole
Opplæringskonsulenter trenger også faglig påfyll. Vi har vært på hospitering hos Heimdal vgs, i klassen til IKT-service.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXshOcWBpGCIi3xKitSitHWzzjaFEvUsOUxpP62YgAaTASOlAtX-jd2IzJsgzx70rOPtPEe6nDtczfRQg4DrXbAxwq0tq52woQqRQa8-CvZyb1H_ZPj7QWgSval5NENxXNm1v4Ktrn1K2C/s1600/banner-bly.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXshOcWBpGCIi3xKitSitHWzzjaFEvUsOUxpP62YgAaTASOlAtX-jd2IzJsgzx70rOPtPEe6nDtczfRQg4DrXbAxwq0tq52woQqRQa8-CvZyb1H_ZPj7QWgSval5NENxXNm1v4Ktrn1K2C/s72-c/banner-bly.jpg
Mange muligheter
https://www.fagopplaring.no/2019/04/opplringskonsulent-pa-hospitering-i.html
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/2019/04/opplringskonsulent-pa-hospitering-i.html
true
1853367533177059085
UTF-8
Loaded All Posts Finner ikke innlegg SE ALLE Les mer Svar Kanseller svar Slett Av Hjem SIDER INNLEGG Se alle ANBEFALT FOR DEG LABEL ARKIV SEARCH ALLE INNLEGG Fant ingen innlegg som passer ditt søk HJEM Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søn Man Tirs Ons Tors Fre Lør Januar Februar Mars April Mai Juni Juli August September Oktober November Desember Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des akkurat nå 1 minutt siden $$1$$ minutes ago 1 time siden $$1$$ hours ago I går $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago mer enn 5 uker siden Følgere Følg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Del på sosiale media STEP 2: Klikk på linken Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy