$type=slider$meta=0$snip=0$rm=0$show=home$c=3$cate=hide

Stor teknologisk utvikling i byggdrifterfaget

byggdrifterfaget

Hvordan drifte et bygg som ennå ikke er bygd?


2. september var byggdrifternes dag! Hos Trondheim eiendom er det per i dag 3 lærlinger i byggdrifterfaget og 1 som nettopp har bestått fagprøven. Vi har tatt en prat med dem og lederne deres om faget.

Stor teknologisk utvikling i byggdrifterfaget

Byggdrifterfaget er i stor utvikling, og det er avgjørende å sette seg inn i ny teknologi. Trondheim eiendom satser mye på innovasjon. Blant annet får lærlingene være med å “pitche” nye ideer i ledermøter. Driftssjef Torbjørn Thoresen er imponert over hvor flinke og modige lærlingene er.

I opplæring skal lærlingene i gang med å bruke VR-briller, slik at de kan “gå” omkring og se i bygg som ikke er bygd ennå. På denne måten kan de kvalitetssikre løsninger på forhånd. Maskiner og roboter tar over mange oppgaver, så fremover vil jobben bestå av å håndtere og kontrollere ny teknologi.
VR-briller brukes i byggdrifterfaget drone brukes i byggdrifterfaget

Varierte arbeidsdager

Lærlingene har en plan når de starter dagen, men det kan plutselig oppstå endringer med andre oppdrag enn de planlagte. De må være fleksible. Det er fokus på sikkerhet i jobben, og lærlingene får et stort ansvar.

Arbeidsoppgavene i byggdrifterfaget er allsidige og er innenfor fagfeltene til elektrikere, tømrere, malere, teknikere og rørleggere. Lærlingene må også kunne vurdere hva som er innenfor deres arbeidsfelt og oppgaver, og hva som må utføres av eksterne firma eller andre fagarbeidere.

Et serviceyrke

En viktig del av jobben i byggdrifterfaget er kommunikasjon med ansatte, elever, brukere og pårørende. Lærlingene er bevisste på at de jobber i et serviceyrke og at samarbeid avhenger av god dialog. De har opplevd mange morsomme situasjoner og utfordringer i møte med både barn og eldre. Lærlingene må også tørre å si fra hvis de blir spurt om å gjøre oppgaver som ikke er innenfor deres arbeidsområde eller utenfor budsjett på oppdraget.

Promotering av faget

Lærlingene mener det er viktig at elever og lærere i videregående skole får god kunnskap om hva faget innebærer. De visste lite om faget før de hadde praksis, og ble positivt overrasket!
Det er avgjørende for rekruttering at unge mennesker er interesserte. De unge er fortrolige med ny teknologi og tilegner seg kunnskap lett.

Christian, som nettopp har tatt fagprøven, har vært på jobbmesse i Lillestrøm med 30.000 besøkende og holdt innlegg med VR-briller. Vi ba han beskrive hva som er det beste med yrket og hvilke oppgaver han liker best. “Jeg synes hele jobben er spennende siden det skjer noe nytt hele tiden.”

Her er det han liker best med faget:
  • Feilsøking av anlegg som ventilasjon og varmeanlegget er jo spennende. 
  • Sprinkleranlegg og brannsentral. 
  • Uteområdene.
  • Styrer arbeidsdagen selv.
  • Utfordrende arbeidsoppgaver (får utfordret seg selv på alt mulig)
  • Fly drone for sjekke av tak.
  • Lærer mye om alle fag.
  • Det er ikke en dag som er lik.
gjengen hos Trondheim eiendom
Fra venstre: Kuflom Abraha Haile, Helge Dahl, Christian Klevberg Dullum
Foran:  Merhawi Tesfu Tewelde  


Jobbmuligheter etter fagbrev

Trondheim eiendom satser på byggdrifterfaget, og i tillegg til lærlingene har de hvert år ca. 15-20 ansatte som ønsker å ta fagbrev som praksiskandidater (privatister). Det er gode muligheter til å få jobb etter endt læretid. Når de rekrutterer nye driftsoperatører, er de som har fagbrev som byggdriftere førstevalget.Byggdrifterfaget er et av 12 lærefag i Trondheim kommune. Her finner du en oversikt over fagene vi tilbyr læreplass i.

KOMMENTARER

Navn

AFF,9,aktivitørfaget,2,alle fag,12,anleggsgartnerfaget,2,barne- og ungdomsarbeiderfaget,9,bua,4,byggdrifterfaget,2,dokumentering,4,Erasmus+,3,fagbrev,5,fagopplæring,6,fagprøve,3,ferie,2,gjesteblogg,13,helsearbeiderfaget,14,IKT-servicefaget,5,inntak,2,institusjonskokkfaget,2,kjemiprosessfaget,1,kontor- og administrasjonsfaget,2,lærefag,11,læreløp,2,lærested,2,læretid,11,lærling,14,lønn,1,mediegrafikerfaget,2,rekruttering,4,renholdsoperatørfaget,2,side,3,veileder,5,vgs,1,
ltr
item
Mange muligheter: Stor teknologisk utvikling i byggdrifterfaget
Stor teknologisk utvikling i byggdrifterfaget
I anledning Byggdrifternes dag har vi besøkt lærlingene ved Trondheim eiendom. Ukens blogginnlegg ser på den spennende utviklingen i byggdrifterfaget.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirQDXQ1K69yWueETnMq2AjRvZSndxPBb-4hnF3qP2VP7uaPJ7anJSC9QLUNiWcanjBL5s0Xra7F6JbQ2Z3fw_ZZVAVs3YvFNCH2F0kmNpM28gPuxI7DVYXMfyQhtYbozyWDUz80B0c5Uns/s1600/banner-byggdrifter.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirQDXQ1K69yWueETnMq2AjRvZSndxPBb-4hnF3qP2VP7uaPJ7anJSC9QLUNiWcanjBL5s0Xra7F6JbQ2Z3fw_ZZVAVs3YvFNCH2F0kmNpM28gPuxI7DVYXMfyQhtYbozyWDUz80B0c5Uns/s72-c/banner-byggdrifter.jpg
Mange muligheter
https://www.fagopplaring.no/2019/09/byggdrifterfaget.html
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/2019/09/byggdrifterfaget.html
true
1853367533177059085
UTF-8
Loaded All Posts Finner ikke innlegg SE ALLE Les mer Svar Kanseller svar Slett Av Hjem SIDER INNLEGG Se alle ANBEFALT FOR DEG LABEL ARKIV SEARCH ALLE INNLEGG Fant ingen innlegg som passer ditt søk HJEM Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søn Man Tirs Ons Tors Fre Lør Januar Februar Mars April Mai Juni Juli August September Oktober November Desember Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des akkurat nå 1 minutt siden $$1$$ minutes ago 1 time siden $$1$$ hours ago I går $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago mer enn 5 uker siden Følgere Følg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Del på sosiale media STEP 2: Klikk på linken Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy