$type=slider$meta=0$snip=0$rm=0$show=home$c=3$cate=hide

IKT-lærling går "Internasjonalt"

Dronebilde av Firenze - copyright TEGB
Hver vår og høst får noen av lærlingene våre mulighet til å tilbringe deler av læretiden i utlandet. Her får de oppleve arbeidslivet, kulturen og hverdagen i et annet land, samtidig som de lærer faget sitt. I høst har vi flere lærlinger utplassert i Firenze gjennom EU programmet Erasmus+. Her kommer et reisebrev fra en av de: 

Erasmus+

Det er ikke hver dag noen får muligheten til å dra utenfor hjemlandet sitt for å utføre deler av læretiden sin. Italia er det i hvert fall ikke ofte man hører lærlinger oppsøker for å få lært seg IKT. Jeg på den andre hånden har fått et tilbud om å tilbringe hele 3 måneder av min læretid som IKT-lærling i den lille støvletten på kartet, Italia.
Firenze  - copyright TEGB

Førsteinntrykket

Landet er et stort feriemål for mange nordmenn, og dette har ført til at mine forventninger har blitt pumpet opp for hver samtale landet har kommet opp i. Med et stort, nervøst glis om munn og store forventninger er jeg på tur ut av flyet mitt på «Aeroporto Firenze». Første som møter meg ut utenfor den luftkondisjonerte kabinen på flyet er en så varm luft jeg føler jeg holder på å kveles. Fant etter hvert varmen ganske tilfredsstillende!

Firenze  - copyright TEGB

Språket

Italiensk er ikke mitt morsmål, andre språk, tredje språk, eller noe sted i min curriculum vitae. Det å forstå, og ikke minst gjøre seg forstått er ofte en utfordring. Dette blir bare vanskeligere jo lengre ut fra turistområdet du beveger deg. Heldigvis så er programmet som arrangerer dette så gavmild at de sender meg på en språkskole den første måneden! Jeg hadde tysk i en måned på ungdomstrinnet, og jeg kunne ikke introdusere meg en gang. Resultatet? Kan kanskje kjøpe en kopp kaffe …

Firenze  - copyright TEGB

Beste turistbyen i Italia?

For de som har vært i Italia så vet de at det er mye å se uansett hvilken by du drar til. Firenze vil jeg derimot si har mest historie og kultur liggende igjen for alle som er interesserte. Du har katedralen Santa Maria del Fiore, statuer, gallerier med kunst fra de største og mest kjente italienske kunstnerne og mer. Det jeg lærte nylig fra noen jeg arbeider med her nede er at jeg bor rett ved siden av leiligheten hvor oppfinneren av telefonen bodde på 1800-tallet! Han heter Meucci for de som lurer.

En tidsmaskin

Det å arbeide her er spennende! Mange entusiastiske prosjekter og bedrifter som er her. Arbeidslokalene i midtbyen er derimot noe som føles som er fra et annet århundre. Jeg mener ikke arbeidsutstyret deres, men da mener jeg kaffemaskinene deres, selve lokalene og slikt. De bruker en kaffetrakter som kalles Bialetti og som er en helmanuell innretning. Finnes helt sikkert i Norge også, men dette var en fascinerende Italiensk oppfinnelse.

Venezia  - copyright TEGBSiden jeg har kommet til dette landet har jeg vært innom både Venezia, Peschiera del garda og Milano. Venezia vil jeg egentlig bare er en Atlantis-versjon av Firenze siden bygningene ser lik ut, men hele byen ligger i vann. Den har i tillegg all offentlig transport på vannet, så det var jo en kul opplevelse. For de som bare vil ha det morsomt så anbefaler jeg Peschiera del garda. Fornøyelsesparken er ganske bra.


Venezia  - copyright TEGB

Hovedgata i Venezia - copyright: TEGB

Oppstarten

Firenze er en trang by. Masse folk. Mange biler. Mye bråk. Det er derimot god mat. BILLIG mat. At det er billig er VELDIG viktig å peke ut siden studentbudsjettet er veldig sårbart, men Italia generelt er veldig grei mot norske studenter på den måten. Annet som er billig er alles favoritt, brus og generelt alle leskedrikker. Godteri er også billig, så lenge du ikke velger kjente merker som f.eks. Kinder eller Haribo.
Språkskolen var mye fram og tilbake, men som nevnt endte jeg opp med akkurat nok kunnskap til å bestille kaffen min på det lokale språket. Hvis jeg ikke var så sjenert som jeg er så kanskje jeg har kommet til å bruke det også. Det jeg selvfølgelig bruker mest er «Hei» og «Hadet». Og ja! Ikke glem «Takk»!

Venezia  - copyright TEGB

Mens jeg skriver dette har jeg nettopp arbeidet 4 dager i bedriften jeg skal være hos de neste 2 månedene jeg er stasjonert her nede. Kul gjeng og mye kunnskap jeg kommer til å prøve å få dratt ut av dem. Det kuleste av alt er nok at de har en ansatt som snakker svensk der jeg er, så jeg trenger nesten ikke snakke verken italiensk eller engelsk. Kan bare holde meg til mitt eget morsmål!

Hilsen fra TEGB

KOMMENTARER

Navn

AFF,9,aktivitørfaget,2,alle fag,12,anleggsgartnerfaget,2,barne- og ungdomsarbeiderfaget,9,bua,4,byggdrifterfaget,2,dokumentering,4,Erasmus+,3,fagbrev,5,fagopplæring,6,fagprøve,3,ferie,2,gjesteblogg,13,helsearbeiderfaget,14,IKT-servicefaget,5,inntak,2,institusjonskokkfaget,2,kjemiprosessfaget,1,kontor- og administrasjonsfaget,2,lærefag,11,læreløp,2,lærested,2,læretid,11,lærling,14,lønn,1,mediegrafikerfaget,2,rekruttering,4,renholdsoperatørfaget,2,side,3,veileder,5,vgs,1,
ltr
item
Mange muligheter: IKT-lærling går "Internasjonalt"
IKT-lærling går "Internasjonalt"
IKT-lærling med 3 mnd læretid i Italia, Firenze gjennom opplæringsprogrammet Erasmus+
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEis6E-xObtnNNvNqjwGVDiFQ3mzdy2VaZR9qHHtkE98qpZ0R5OfQFRUN6K7717ISSmlPFXW8Fq9oDTFHfUqGSeIl80Tq4hlH1YqLEvdYolrtTbyZePCeNH2SPnJVC4NLXO2eR5Buqfq6Tuc/s1600/Firenze+-+Dronebilde.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEis6E-xObtnNNvNqjwGVDiFQ3mzdy2VaZR9qHHtkE98qpZ0R5OfQFRUN6K7717ISSmlPFXW8Fq9oDTFHfUqGSeIl80Tq4hlH1YqLEvdYolrtTbyZePCeNH2SPnJVC4NLXO2eR5Buqfq6Tuc/s72-c/Firenze+-+Dronebilde.JPG
Mange muligheter
https://www.fagopplaring.no/2019/11/ikt-erasmus.html
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/2019/11/ikt-erasmus.html
true
1853367533177059085
UTF-8
Loaded All Posts Finner ikke innlegg SE ALLE Les mer Svar Kanseller svar Slett Av Hjem SIDER INNLEGG Se alle ANBEFALT FOR DEG LABEL ARKIV SEARCH ALLE INNLEGG Fant ingen innlegg som passer ditt søk HJEM Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søn Man Tirs Ons Tors Fre Lør Januar Februar Mars April Mai Juni Juli August September Oktober November Desember Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des akkurat nå 1 minutt siden $$1$$ minutes ago 1 time siden $$1$$ hours ago I går $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago mer enn 5 uker siden Følgere Følg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Del på sosiale media STEP 2: Klikk på linken Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy