$type=slider$meta=0$snip=0$rm=0$show=home$c=3$cate=hide

Mottak av nye lærlinger

 
Dette innlegget ble skrevet tidligere i sommer av Hildegunn Sletvold ved Laugsand og Buran helse- og velferdssenter, om det å få nye lærlinger, og planleggingen som ligger bak et godt mottak. 

Tanker fra en enhetsleder om det å få nye lærlinger

Da er det den tid på året, da noen av våre lærlinger er blitt rykende ferske helsefagarbeidere og skal ut i arbeidslivet, og andre skal snart på andre enheter for å lære videre. De vi nå har hatt hos oss i ett år, skal plutselig ha annen rolle hos oss, eller forsvinne. Det er noe utrygt, men også ganske så spennende rundt det. For livet går videre - heldigvis og uheldigvis! På en måte godt å vite at vi har vært med på å gi disse menneskene et grunnlag for videre arbeidskarriere, at de vil for alltid huske på oss - og ha med seg i bagasjen det vi har lært de. Og at vi har vært med på å forme våre fremtidige kollegaer, og at vi også til og med får mulighet til å beholde noen selv! 

Kjenner på ansvaret

Det er absolutt en utrolig viktig rolle vi har. Ikke bare for lærlingene og for deres fremtid, men når en ser stort på det - så er det for alle som skal arbeide sammen med de. Og ikke minst for alle som skal motta tjenester fra de - brukerne våre! Så det er ikke til å stikke under en stol at ansvaret med å ha lærlinger er stort! Det er derfor vi med litt skrekkblandet fryd begynner jobben med å ta i mot nye lærlinger i samme åndedrag som en skal gi slipp på de man har rukket å bli godt kjent med! 
Som sagt litt trist og utrygt, men samtidig så utrolig spennende…

Viktig planlegging

Hvem kommer, hvordan er de, vil de passe inn i kollegialet her, hva har de med seg av erfaringer og kunnskap, hva kan vi lære av de, passer lærling og veileder sammen? Dette er bare noen få av de mange spørsmålene vi har når vi går og venter på hvem som kommer til oss. Og når navnene ligger klare - så begynner jobben med å planlegge hvem skal hvor, og med hvem. Vi vet jo generelt veldig lite om disse nye lærlingene, så det er jo omtrent som å spille lotto når en skal “litt tilfeldig” plassere lærling med veileder. Og når dette er gjort, så skal jo disse lærlingene få en turnus, og ikke minst bli godt tatt i mot. Det betyr at en må legge ned en del arbeid i forkant av deres ankomst.

Legge til rette for god læring

 Vi må kontinuerlig jobbe med i forhold til evaluering av tidligere måter og refleksjoner om hvordan vi “håndterer” å ha lærlinger hos oss. Vi har iallefall  lært og erfart at de første møtene og mottagelsen er utrolig viktig, og vil legge ned  tid og energi på dette. I tillegg ser vi at åpenhet og samtaler underveis ang det å jobbe selvstendig, eller bedre kjent som “verdiskapningstid” er viktig, da det generelt er samme spørsmålene hvert år angående dette. Som enhetsleder er det viktig at jeg ruster veilederne i størst mulig grad, om ikke veilederne er bevisst sin rolle og arbeidsoppgaver rundt det å ha lærling - så blir ting vanskelig. Det å ha stødige, tydelige og trygge veiledere er det som er aller viktigst for at lærlingene skal ha en god tid hos oss, og få best mulig utbytte av lærlingetiden sin. Derfor er den aller viktigste jobben å støtte, veilede, og ha dialog med veilederne. I tillegg til alt dette ovennevnte så skal en “se hver enkelt” av lærlingene, hver enkelt av de kommer med sin historie, sin personlighet, sine erfaringer, osv - de - som oss er alle ulike og trenger ulike ting for å fungere godt i arbeidshverdagen. Dette er ofte mennesker som kanskje har sitt første møte med arbeidslivet, og det er ulikt hvordan hver enkelt håndterer dette. 

Vi må også tenke på individuell tilpasning av krav, forventninger, informasjon og tilrettelegging må gjøres med “presisjon”. Det kan være avgjørende for hvordan resten av tiden deres vil bli, og er viktig faktorer å ha med seg inn i tiden med å motta nye lærlinger. 

MEN så utrolig spennende tid en har i vente med nye lærlinger, med det kommer nye impulser, nye måter å se ting på, et mer skjerpet personalet - og nye spennende utfordringer for hele enheten. 

LÆRLINGER - dere er hjertelig velkommen, vi gleder oss masse til å hilse på dere alle sammen - når vi vell og vakkert har jobbet hardt, hatt en ferie - og er klare for høsten og nytt lærlingeår :) 

KOMMENTARER

Navn

AFF,9,aktivitørfaget,2,alle fag,12,anleggsgartnerfaget,2,barne- og ungdomsarbeiderfaget,9,bua,4,byggdrifterfaget,2,dokumentering,4,Erasmus+,3,fagbrev,5,fagopplæring,6,fagprøve,3,ferie,2,gjesteblogg,13,helsearbeiderfaget,14,IKT-servicefaget,5,inntak,2,institusjonskokkfaget,2,kjemiprosessfaget,1,kontor- og administrasjonsfaget,2,lærefag,11,læreløp,2,lærested,2,læretid,11,lærling,14,lønn,1,mediegrafikerfaget,2,rekruttering,4,renholdsoperatørfaget,2,side,3,veileder,5,vgs,1,
ltr
item
Mange muligheter: Mottak av nye lærlinger
Mottak av nye lærlinger
Høsten betyr inntak av nye lærlinger rundt på våre enheter i Trondheim kommune. Her er et innlegg om planleggingen av et godt mottak.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMQj-zDh1iF0ZlO4yvvyid9cleMOzG8QvrCfQngJt_y_daKcRstdS7Opdv2xw-sbdSWpd62lYaYPkDEpogQMSOLWEykJhF_pUP9g_VxXiuOsB2J65H5knL02jT5mvQ-nQ8gDeMvAf8G3AU/s640/banner-laugsand.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMQj-zDh1iF0ZlO4yvvyid9cleMOzG8QvrCfQngJt_y_daKcRstdS7Opdv2xw-sbdSWpd62lYaYPkDEpogQMSOLWEykJhF_pUP9g_VxXiuOsB2J65H5knL02jT5mvQ-nQ8gDeMvAf8G3AU/s72-c/banner-laugsand.jpg
Mange muligheter
https://www.fagopplaring.no/2020/08/nye-lrlinger-pa-plass.html
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/2020/08/nye-lrlinger-pa-plass.html
true
1853367533177059085
UTF-8
Loaded All Posts Finner ikke innlegg SE ALLE Les mer Svar Kanseller svar Slett Av Hjem SIDER INNLEGG Se alle ANBEFALT FOR DEG LABEL ARKIV SEARCH ALLE INNLEGG Fant ingen innlegg som passer ditt søk HJEM Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søn Man Tirs Ons Tors Fre Lør Januar Februar Mars April Mai Juni Juli August September Oktober November Desember Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des akkurat nå 1 minutt siden $$1$$ minutes ago 1 time siden $$1$$ hours ago I går $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago mer enn 5 uker siden Følgere Følg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Del på sosiale media STEP 2: Klikk på linken Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy