Vi står i en annerledestid med beredskap og smittevern og med meteren mellom oss. Kan man gjennomføre fagprøver midt oppi dette, eller settes alt på vent? Anita Langdahl Johansen fra prøvenemnda forteller om hvordan de gjennomfører fagprøver i helsearbeiderfaget etter at koronaepidemien nådde landet.
Når Norge stengte
I januar startet jeg som helt nytt medlem i prøvenemda og så veldig frem til å utøve den nye rollen som sensor. Dette var spennende og jeg så på det som en stor utfordring. Jeg fikk være med på en fagprøve i februar, hadde planlagt flere utover våren, men så slo koronaepidemien til, og hele Norge ble stengt.
Det ble helt stans i gjennomføringen av fagprøver i perioden 16.03.2020 til 20.04.2020. Dette skapte utfordringer for mange, også oss i prøvenemda da avtalte fagprøver måtte utsettes på ubestemt tid. Trøndelag fylkeskommune startet jobben med å finne alternativ prøveavvikling og etter noen runder med kommunene ble det åpnet opp for å komme i gang 20.04.2020.
Hvordan gjennomfører vi fagprøven i koronatiden?
Fagprøven må gjennomføres til dels elektronisk, men vi får lov til å møte kandidaten første og siste dag. All kommunikasjon på forhånd foregår pr.mail og telefon for vi har jo heller ikke lov til å overlevere papirer.
Vi får ikke mulighet til å følge lærlingen for å observere den praktiske delen da vi ikke slipper inn på enhetene. Det blir utnevnt en observatør fra læreplassen som skal være våre øyne og ører under den praktiske delen, vi tar kontakt med observatør og går gjennom en veileder som er utarbeidet med tanke på hva de må ha fokus på.
Etter den praktiske dagen ringer vi både lærling og observatør for å høre hvordan det har gått. Den tredje og siste dagen med den muntlige delen foregår som normalt med begge medlemmene fra prøvenemnda tilstede.
Har vi lykkes?
Jeg savner å få følge lærlingen alle de tre dagene da man får et mer helhetlig bilde av lærlingen, både oppgavene som skal gjøres og gjennomføringen.
Det har vært en rar og utfordrende tid, men vi har klart og fått gjennomføre mange fagprøver i hele fylket etter denne modellen. Vi har alle lært nye ting og ikke minst i forhold til digitale verktøy. Det har vært en spennende tid med masse utfordringer for oss som sensorer, men jeg synes at vi klarer å gjennomføre gode alternative fagprøver.
Det var viktig for lærlingene å få gjennomført fagprøven og vi har fått mange gode helsefagarbeidere som er klare til å gjøre en kjempegod jobb :-)
KOMMENTARER