Lærling i mediegrafikerfaget hos Trondheim kommune
Når folk får høre at jeg er lærling i mediegrafikerfaget hos Trondheim kommune er det mange av de samme spørsmålene som går igjen. Det er mange som ikke vet noe særlig hva det vil si å være lærling, hva vi gjør eller hvordan det fungerer. Her er noen svar på de mest vanlige spørsmålene.
Hvordan er det å være lærling?
Det er gøy! Det er superspennende. Man lærer noe nytt hver eneste dag. Man møter stadig nye folk og får nye oppdrag. Det er alltid noen som trenger hjelp til noe. Selv om man kanskje kan kjenne på at man er den yngste av og til, er det veldig lærerikt å jobbe med folk som har så mye erfaring. De har på en eller annen måte alltid svaret på det man lurer på.
Hva gjør du?
Dette er det spørsmålet jeg får mest. Man gjør forskjellige ting hver dag, avhengig av hva det er behov for i bedriften. Det kan være å ta noen bilder til en sak, sette opp noen skjemaer, lage oppsett til priser og stipender, skrive en tekst eller redigere en video. Det kan være så mye forskjellig. Du får i stor grad være med på å forme dine egne arbeidsdager og oppgaver.
Hvor mye får du betalt?
Når du er lærling i mediegrafikerfaget får du første året 40% av lønna til en fagarbeider, mens andre året går du opp noe og får 60% av lønna. Det er ikke ekstremt godt betalt, du lever på et såkalt “studentbudsjett”, men å få betalt samtidig som du får utdanning er en veldig god deal spør du meg.
Hvor jobber du?
Trondheim kommune består av mange enheter, spredt litt rundt omkring. Enheten som har lærlinger i mediegrafikerfaget heter enhet for kommunikasjon, administrasjon og innbyggerkontakt, også forkortet til EKAI, som holder til i hovedsak på rådhuset, midt i Trondheim sentrum, nærmeste nabo med Nidarosdomen.
Hvilken skole går du på?
Ofte spør folk hvilken skole jeg går på eller er knyttet opp mot, det er vanligst å bli lærling rett etter videregående skole, men det er ikke et krav å være knyttet opp mot en skole. Personlig gikk jeg medier og kommunikasjon på videregående, tok påbygg, slik at det ble tre år og tok to friår før jeg søkte på stillingen som lærling. Det er lærlingen som selv har ansvaret for å søke jobb etter skolen, derfor er det greit om man ikke har noen spesiell tilknytning til noen skole.
Mediegrafikerlærling Rikke - foto: Øyvind Blomstereng |
Tusen takk til Rikke for fin video og tekst. Har du lyst til å bli lærling i mediegrafikerfaget? Trondheim kommune lyser ut lærlingstillinger i midten av februar hvert år, med søknadsfrist 1. mars. Oppstart som lærling er medio august samme år.
KOMMENTARER