$type=slider$meta=0$snip=0$rm=0$show=home$c=3$cate=hide

Klar for fagprøve?

klar for fagprøve
Etter endt læretid er det vanlig å gå opp til fagprøve eller kompetanseprøve. Er du klar for fagprøve?

Lærebedriften sender oppmelding til Trøndelag fylkeskommune, som behandler den før den sendes videre til prøvenemnda. Noen har fagprøven sin før de er ferdig med læretida, mens andre avlegger prøven etter at læretida er slutt. Det er mange faktorer som spiller inn på når prøven kan avlegges. Noen ganger er lærebedriften avventende med oppmeldingen, kanskje fordi lærlingen trenger mer tid på å forberede seg. Men selv om du meldes opp tidlig, kan det være mange andre som også skal ta prøven samtidig, og disse må fordeles ut i fra når prøvenemnda har kapasitet.

Er du lærling eller lærekandidat i Trondheim kommune, så er det opplæringskonsulenten din som melder deg opp til fagprøve eller kompetanseprøve. Det gjør vi etter en dialog med deg og din veileder i forhold til faglig kompetanse. Deretter er det ditt ansvar å sørge for at du er godt forberedt til fagprøven.

10 tips for en god fagprøve

1. Vær forberedt

Gjennom læretida terper vi på viktigheten av dokumentasjon. Denne vil være til god hjelp under fagprøven. Har du vært flink til å skrive ned egne ord underveis i læretida, kan du bruke teksten på fagprøven også.

2. Senk skuldrene

Dette kan du. Når du er meldt opp til fagprøve er det fordi du har fått opplæring, hatt praksis, og øvd deg over tid.

3. Les oppgaven nøye og gjerne flere ganger

Under planleggingsdelen er det viktig at du forstår og tenker gjennom oppgaven(e) du får utlevert. Hvordan kan du knytte oppgaven til kompetansemålene og hva du har lært i praksis?

4. Lag en gjennomførbar plan knyttet til kompetansemålene dine

Ikke tenk for stort eller for lite. Planen skal speile oppgavene du har hatt i praksis. Og les oppgaven en gang til slik at du er sikker på at du besvarer alt.

5. Alle hjelpemidler er tillatt

Det er tillatt å bruke bøker, internett og spørre kolleger om hjelp under planleggingsdelen. Som nevnt kan du bruke alt du selv har skrevet tidligere. Det er smart å notere seg hvor man har hentet stoffet  fra slik at man kan begrunne det man skriver eller sier med en kilde.

6. Ikke stress om alt ikke går som du har planlagt

Det er ikke alltid ting blir som man har tenkt. Det er en del av arbeidslivet. Prøvenemnda er mer opptatt av hvordan du takler endringene, enn om alt går i henhold til planen. Vis at du har kompetanse til å ta avgjørelser underveis.

7. Vær deg selv!

På prøven skal du vise frem jobben du gjør daglig. Vær deg selv slik du er til vanlig og prøv å glem at prøvenemnda er tilstede. De kommer for å se på alt det du kan!

8. Vær stolt av det du har gjennomført

Når du er ferdig med den praktiske delen, skal du vurdere din egen innsats. Vær ærlig på hva som kunne vært gjort annerledes. Det viser at du kan faget selv om ikke alt gikk etter planen.

9. Pust med magen 

Prøv å hold hodet kaldt når du skal svare på teorispørsmål fra prøvenemnda. Trekk pusten og tenk over spørsmålet før du svarer. Og husk at det er ikke meningen at du skal være verdensmester i alt. Noen ganger kan svaret være å konsultere med andre. Tenk over hva som er ditt fagområde.

10. Verden går ikke under om man ikke får bestått

Dersom du ikke består på første forsøk, så har du en sjanse til. Prøvenemnda begrunner alltid hvorfor man ikke får bestått, og da er det bare å øve mer til neste gang. Det ordner seg.


Trøndelag feirer nye fagarbeidere med en utdeling av fagbrev under en flott seremoni på våren. Se bilder og les mer om årets seremoni her. 

Les også 10 tips for smartere dokumentering i læretida.

Mer informasjon om fagbrev og svennebrev på utdanning.no

KOMMENTARER

Navn

AFF,9,aktivitørfaget,2,alle fag,12,anleggsgartnerfaget,2,barne- og ungdomsarbeiderfaget,9,bua,4,byggdrifterfaget,2,dokumentering,4,Erasmus+,3,fagbrev,5,fagopplæring,6,fagprøve,3,ferie,2,gjesteblogg,13,helsearbeiderfaget,14,IKT-servicefaget,5,inntak,2,institusjonskokkfaget,2,kjemiprosessfaget,1,kontor- og administrasjonsfaget,2,lærefag,11,læreløp,2,lærested,2,læretid,11,lærling,14,lønn,1,mediegrafikerfaget,2,rekruttering,4,renholdsoperatørfaget,2,side,3,veileder,5,vgs,1,
ltr
item
Mange muligheter: Klar for fagprøve?
Klar for fagprøve?
Klar for fagprøve? Mange av våre lærlinger nærmer seg slutten av læretida. Her er noen tips for en god fagprøve.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdVRDAG0Uhdvzq9ilKI1lMRKXmL-ay_5u3Mn8VpvzH0CK_CG-vqSLnxpf76CVwo0-Kj23mGzA4AuG8QAmeVsJIgStVXF5xnMs_96uGRyvtexDKyWOPyUBn_wEa45UB4d9nj-5CIVpd2wKg/s1600/fagpr%25C3%25B8ve.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdVRDAG0Uhdvzq9ilKI1lMRKXmL-ay_5u3Mn8VpvzH0CK_CG-vqSLnxpf76CVwo0-Kj23mGzA4AuG8QAmeVsJIgStVXF5xnMs_96uGRyvtexDKyWOPyUBn_wEa45UB4d9nj-5CIVpd2wKg/s72-c/fagpr%25C3%25B8ve.jpg
Mange muligheter
https://www.fagopplaring.no/2019/05/klar-for-fagprve.html
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/
https://www.fagopplaring.no/2019/05/klar-for-fagprve.html
true
1853367533177059085
UTF-8
Loaded All Posts Finner ikke innlegg SE ALLE Les mer Svar Kanseller svar Slett Av Hjem SIDER INNLEGG Se alle ANBEFALT FOR DEG LABEL ARKIV SEARCH ALLE INNLEGG Fant ingen innlegg som passer ditt søk HJEM Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søn Man Tirs Ons Tors Fre Lør Januar Februar Mars April Mai Juni Juli August September Oktober November Desember Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des akkurat nå 1 minutt siden $$1$$ minutes ago 1 time siden $$1$$ hours ago I går $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago mer enn 5 uker siden Følgere Følg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Del på sosiale media STEP 2: Klikk på linken Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy