Mat er ikke bare mat. For noen kan det være dagens høydepunkt. En institusjonskokk er en kokk som arbeider på industrielle kjøkken ved små og store institusjoner. Ofte for personer som har spesielle behov eller som ikke kan eller har mulighet til å lage maten sin selv. Det er mye som skal planlegges, tilrettelegges og tilberedes før maten er servert. En institusjonskokk skal kunne lage næringsrik mat i stor skala som ser innbydende ut, og som gir en positiv opplevelse for mottakeren. Samtidig må man ta hensyn til ulike behov, som for eksempel allergier, matintoleranse, mengde fett, salt og sukker.
Et yrke hvor kreativitet og nøyaktighet er viktig
Institusjonskokkfaget har utviklet seg i samsvar med at ernæring og helse har fått mer oppmerksomhet. Matproduksjonen krever god planlegging, og man må jobbe nøye og effektivt i samarbeid med andre. Teori rundt næringsstoffer, kosthold og helse er en stor del av faget. I tillegg er det viktig med fokus på matglede, sensorikk og estetikk. Måltidet bør se innbydende ut, samtidig som det gir en god smaksopplevelse og dekker mottakerens næringsbehov. Se her for læreplan til opplæring i bedrift.
Produksjonskjøkkenet i Trondheim kommune
Produksjonskjøkkenet har både lærlinger og skoleelever i praksis. De produserer mat til institusjoner, hjemmeboende, catering med mer. I tillegg til de daglige gjøremålene får lærlingene mulighet til å utvikle seg i faget ved å velge egne oppgaver, som for eksempel baking eller lage pålegg.
Les fagarbeider Torild Isaksens beskrivelse om hvordan det er å være lærling i Institusjonskokkfaget.
Lyst til å bli lærling i Institusjonskokkfaget?
For å bli lærling i Institusjonskokkfaget må du ha gått vg1 restaurant- og matfag, og vg2 kokk- og servitørfag. Se utdanning.no for mer informasjon om utdanningsløpet.
Trondheim kommune lyser ut lærlingstillinger i midten av februar hvert år, med søknadsfrist 1. mars. Oppstart som lærling er medio august samme år.
KOMMENTARER